I Molis møder vi mange forældre til autistiske børn, som ønsker sparring og rådgivning i forhold til, hvordan de bedst møder deres autistiske barn. Det er også temaet for bogen Sådan møder du dit barn med autisme af Juana Jeppesen, som litteraturansvarlig i Molis, Marie Laumann, omtaler i dette indlæg.
Bogen er skrevet af psykologen Juana Jeppesen, som har mere end 20 års erfaring inden for autismeområdet.
Sådan møder du dit barn med autisme henvender sig til forældre, pårørende og fagpersoner, som arbejder med børn på det autistiske spektrum – herunder fagpersoner, som arbejder med at vejlede og støtte forældrene. Det er et bevidst valg fra forfatterens side, at bogen ikke er skrevet som et akademisk værk, men i et forståeligt psykologfagligt sprog.
Bogen vil gøre op med, at autismen skal styres, begrænses eller kontrolleres. Fokus skal være på barnet og at møde barnet, så det giver mening. På den måde nedtrappes konflikter, og muligheder for udvikling af potentiale, kompetencer og håb opstår.
Bogens helt store pointe er at tilpasse sin viden om autisme tilpasset det enkelte barn. Hvert kapitel afsluttes med en invitation til nedskrivning af tanker, som opstår efter læsningen af kapitlet.
Sådan møder du dit barn med autisme er en letlæselig bog, netop som forfatteren ønsker det. Det er hun lykkedes rigtig godt med.
De modeller og konkrete tilgange, som bogen byder på, er overskuelige, hvilket må bifaldes, når man tænker på, at bogen er skrevet til forældre med autisme, hvilket i mange tilfælde kan betyde en presset hverdag og måske manglende overskud.
Jeg har en lille ting, som jeg kunne ønske var anderledes: titlen! Jo, der er mange gode metoder til, hvordan du møder dit barn med autisme. Men det er ikke nødvendigvis facit i forhold til lige præcist dit barn. Så titlen burde, efter min smag, have været lidt mindre skråsikker – men det er jo herligt, at forfatteren tror så meget på de tilgange der præsenters i bogen, at titlen blev som den gjorde.
Sådan møder du dit barn med autisme er letforståelig, letlæselig, fagligt relevant i forhold til autisme og kan læses bredere, end hvad man umiddelbart anbefaler.
Bogen er udgivet hos Wadskjær Forlag.
Dette indlæg er skrevet af Marie Laumann.